
Specialistkompetenser
Fysisk aktivitet och idrottsmedicin
Specialistområdet fysisk aktivitet och idrottsmedicin innefattar kunskap om att förebygga skador, utreda, vägleda, behandla och rehabilitera motionärer och idrottsutövare på olika nivå i alla åldrar, att understödja och anpassa fysisk aktivitet och idrott för personer med funktionshinder samt kunskapen om tillämpning av fysisk aktivitet och träning som del av rehabiliteringen efter skada och sjukdom.
Hjärt- och kärlsjukdomar
Fysioterapeuter med denna specialitet behandlar patienter som drabbats av en hjärt- och kärlsjukdom, såväl i rehabiliterande som sekundärpreventivt syfte. Behandlingen innebär bedömning av fysisk kapacitet som underlag till träningsrekommendation, fysisk träning, och rådgivning kring rekommenderade ansträngningsnivåer vid fysisk aktivitet/träning relaterat till diagnos. Patienterna återfinns i alla åldersgrupper. Målet med träningen är att uppnå trygghet vid ansträngning och träning, att lära känna lämplig ansträngningsnivå vid träning och få en förbättrad fysisk prestationsförmåga, att nå förståelse för vikten av en regelbunden träning för god hälsa, samt att i möjligaste mån återuppta tidigare aktivitet/påbörja ett aktivare liv.
Neurologi
Neurologiska skador och sjukdomar medför ofta sensomotoriska och kognitiva funktionsnedsättningar, vilket kan leda till begränsningar i aktivitet och delaktighet. Fysioterapeuter specialiserade inom ämnesområdet neurologi arbetar med patienter i olika åldrar med sjukdomar och skador i både centrala och perifera nervsystemet. Specialisten deltar aktivt i den medicinska utredningen och arbetar hälsofrämjande, behandlande, rehabiliterande och habiliterande.
Onkologi
Specialiteten innebär fysioterapeutiskt omhändertagande av patienter som har eller har haft onkologisk sjukdom. Dessa finns representerade i alla åldergrupper. Då onkologisk sjukdom har djupgående medicinska, psykologiska och sociala konsekvenser för individen krävs speciella kuskaper och färdigheter samt förhållningssätt hos de fysioterapeuter som möter dessa patienter.
Ortopedi
Fysioterapeuter specialiserade inom ortopedi bedömer, utreder och behandlar patienter i alla åldersgrupper med smärta, skador och/eller sjukdomar i rörelsesystemet, efter kirurgiska ingrepp och olycksfall, vid belastnings- eller degenerativa sjukdomar samt vid medfödda eller förvärvade deformiteter. Ortopedispecialisten arbetar även med förebyggande åtgärder.
Ortopedisk manuell terapi (OMT)
Ett internationellt specialistområde inom fysioterapin som baserar sig på en helhetssyn på dig som patient. Behandlingen kan bestå av smärtlindrande, rörelseökande och stabiliserande åtgärder som mjukdelsbehandling, muskeltöjning, mobilisering, manipulation och träning. Åtgärder kan, i det akuta skedet, vara specifikt riktade till enskild led eller symtomgivande struktur eller mer generellt omfattande utgående från patientens kliniska bild. Subakut kompletteras den manuella behandlingen med specifikt riktad funktionsträning under handledning och som egenaktivitet, i syfte att förhindra återfall, som en del i den medicinska uppföljningen.
Respiration/lungmedicin
Fysioterapeuter specialiserade inom respiration arbetar med patienter med andningssvårigheter orsakade av lungsjukdom, stress, oro eller skador i andningsorganen. Vanligt förekommande diagnoser är astma, KOL, lungfibros, lungtransplanterade, lungembolier och dysfunktionell andning. Syftet med fysioterapi vid lungsjukdom är bland annat att förbättra fysiska och psykiska måendet samt minska andfåddheten.
Behandlingen utgår från patientens behov och kan innebära fysisk träning, andningsträning, medicinhantering, patientutbildning, yoga, kroppskännedom och förskrivning av andningshjälpmedel. Vi har patientutbildning vid tex KOL och följer utbildningen Aktiv med KOL framtaget av Riksförbundet HjärtLung.
Reumatologi
Specialisten möter framför allt patienter med inflammatoriska reumatiska sjukdomar samt patienter med icke inflammatoriska tillstånd. Syftet med fysioterapi vid reumatiska sjukdomar är att med hjälp av träning, behandling och undervisning lindra smärta, förebygga funktionsnedsättning samt skapa förutsättningar för bästa möjliga funktion och livskvalitet.
Mental hälsa
Fysioterapeuter specialiserade inom mental hälsa arbetar bland annat med patienter med stressrelaterade besvär, utmattningssyndrom och spänningsrelaterad smärta. Metoder som används är basal kroppskännedom, mindfulness, stödjande samtal, strategier och tekniker för stresshantering samt anpassad fysisk aktivitet.
Vid längre tids stress skapas en obalans i kroppens upp- och nedreglerande system (autonoma nervsystemet). Det upplevs som en ökad stresskänslighet samt svårare att komma ner i varv, sömnen kan ofta påverkas. Behandlingen syftar till att lära sig och öva på att reglera systemet för att få en kvalitativ återhämtning och hitta tillbaka till lugn och ro, samt att förbättra kontakten med kroppen och kunna lyssna till och agera på kroppens signaler.
Gynekologi, obstetrik och urologi
Specialisten inom obstetrik, gynekologi och urologi tar emot patienter oavsett anatomiskt kön och könsidentitet, i alla åldrar, med alla typer av besvär som har koppling till bäckenområdet. Besvären kan vara bäckenbottendysfunktion, CPPS, tarmtömningssvårigheter, urinläckage, anala läckage, besvär vid graviditet, efter förlossning, endometrios/dysmenorré, vulvasmärta eller bäckenbottensmärta.
Behandlingen är individuellt anpassad efter varje patient och utformas från den bedömning som görs hos fysioterapeuten. Behandlingen kan bestå av information om tillståndet, manuell behandling av bäckenbottenmuskulaturen, smärtbehandling, kroppskännedom, avspänning, träning, tarmhjälpmedel och inkontinensstöd. Efter bedömning av tarmbesvär finns möjligheten att få förskrivet inkontinensskydd för avföringsläckage, tarmsköljningsset och analproppar.